A használtlaptop-kereskedők tudnának mesélni arról, hogy hány olyan ügyfelük volt, akiknek az első kérdésük ez volt: mennyi ideig fog a gép működni? A kérdés teljesen jogos. Nagyon sok emberben egyfajta negatív sztereotípiaként él az alábbi kijelentés: a használt laptop, és PC szinte azonnal tönkre fog menni, ha megvesszük. Igaz ez? Mennyi igazság van ebben?  

A válasz az, hogy teljes mértékben szalonfüggő. Nagyon ritka azonban az a számítógép, melyet direkt úgy akarnának rásózni az emberre, hogy az jó eséllyel hamar hasznavehetetlenné válna, hiszen ez által az üzlet is rossz hírbe kerülne. Vannak olyan használt laptopokat áruló szervízek, melyek tényleg csupán 1 hónap garanciát nyújtanak a termékeikre, azonban azok a boltok, melyek akár 1 év garanciát is adnak, garantáltan príma minőséget nyújtanak. Ne féljünk hát, hogy a laptopunk az olcsó ár ellenére azonnal tönkremegy majd. Általában valamennyivel rövidebb az élettartamuk, mint egy új gépnek, hiszen már használták, de ne aggódjunk: évekig használhatjuk majd a számítógépet később is.

Mennyibe kerül egy laptop használtan?

Az árat az igények alapján lehet kiszámítani. Milyen teljesítményre lenne szükségünk? Ezt elsősorban az határozza meg, hogy mire akarod használni a gépet. Ha érdekel a szimuláció vagy a videószerkesztés, szükséged lehet egy bivalyerős gépre. Ha csak böngészni szeretnél rajta, vagy filmet szeretnél nézni, akkor valószínűleg egy gyengébb teljesítményű számítógép lesz a megfelelő. Ha bizonytalan vagy a kérdésben, kérd ki egy szakértő tanácsát. A használt laptop ára általában 50 000 és 300 000 forint között mozog, míg egy új gép ára 170 és 900 000 forint közé esik. Ebből érezhető, hogy jelentős árkülönbség van.

Mennyit használták előttünk a megvásárolt laptopot?

Ez természetesen az adott terméktől függ. Vannak olyan számítógépek, melyeket akár évekig is, vannak olyanok, melyeket csupán pár hónapig. Ez az adatot általában fel szokták tüntetni a konkrét gépen, így azonnal láthatjuk, hogy a számítógép mennyit volt használva előtte. Általában azokat a gépeket érdemes megvenni, amelyeket 1 éven keresztül használtak előtte, hiszen ezek biztosan jól le vannak tesztelve. A pár hónapig használt gépek vásárlása kicsit rizikósabb lehet. 

Igazából rosszabbak a használt laptopok?

A legtöbb ember nem válaszol erre a kérdésre használt laptop vásárlása után. Miért? Mivel a remek garanciális feltételek mellett a laptop teljes tönkremenetelének esélye elhanyagolható. A legtöbb vásárló ezt kiváló döntésnek tartja - nagyjából ugyanazt a minőséget kapják az adott ár töredékéért.

Gyakori az elégedettségi garancia a használt termékekre?

Általában a legjobb kiskereskedők elégedettségi garanciát nyújtanak termékeikre. Ez azt jelenti, hogy ha nem tetszik a termék, akkor azt egy bizonyos időre vissza lehet küldeni a szervizközpontba, ez esetben természetesen a pénzt vissza is adják az ügyfélnek. Ugyanígy van elégedettségi garancia például használt számítógépek esetén is

Mennyi garancia jár általában egy használt laptopra?

Mindig attól függ, hogy melyik boltban vásárlunk, és milyen terméket választunk. Van, ahol csak néhány hét garanciát adnak, és van, ahol egy év garanciára számíthatunk. Rendelés esetén a garancia gyakran felár ellenében meghosszabbítható.

Melyek a kereskedelmi forgalomban kapható laptopmárkák?

Ma már sokféle márka létezik; Ugyanez vonatkozik a laptopokra is. Talán nem mindenki tudja könnyen megkülönböztetni őket, ezért ezt a rövid listát itt szerettük volna közzétenni.

Dell laptop. A Dell laptopok remek minőségűek! A Texasi Egyetem egyik hallgatója 1984-ben alapította a céget, majd IBM-kompatibilis számítógépek értékesítésébe kezdett. Világhírűek lettek az elmúlt évtizedekben.

Lenovo laptop. A Lenovo Group Limited által gyártott laptopok már 1981 -ben piacra kerültek, és azóta sok változáson és fejlesztésen mentek keresztül. A kompakt és strapabíró számítógépek rendkívül tartósak és népszerűek.

Fujitsu laptop. A vállalat már az 1935-ös években is létezett, eleinte nem ezzel foglalkoztak, később lett a laptop gyártás a fő profiljuk. A 2000-es évek elején váltak nagyon ismertté.

HP Laptop. A HP (Hewlett-Packard) nem csupán a laptopgyártásban számít hihetetlenül ismertnek, hanem a nyomtatógyártásban is. Ma már a legnagyobb ismert IT vállalat világszerte. Kezdetben nem a laptopgyártás adta a fő profiljukat, mára viszont erről igazán híresek.

Kiegészítőkből tényleg kaphatunk olyan jókat egy használt laptop esetén?  

Alapvetően igen. A használt laptopoknál is ugyanúgy lehetőség van a különféle bővítések alkalmazására, mint ahogy ezt egy vadonatúj számítógép vásárlásakor is meg lehet tenni. Szükséged lenne nagyobb teljesítményre, mondjuk 16 GB RAM-ra? Ez ugyanúgy megoldható a legtöbb esetben. De lehet bővíteni az SSD, vagy HHD kapacitását is. Lehet vásárolni extra billentyűzetet, egy szóval: minden, amit csak el tudunk képzelni.

Mi alapján válasszunk?

Egy laikus, aki vásárolni készül, nem tudja eldönteni, mi lenne számára a legjobb megoldás. Valójában milyen teljesítményre kell számolnunk? Mennyire fontos, hogy a gép ütős és strapabíró legyen? Meddig szeretnéd használni a laptopot? Mennyire bízunk a márkában és a forgalmazóban, milyen garanciális feltételeket szeretnénk? Ezek kivétel nélkül fontos tényezők. Ha laptopot vásárolsz, az ára valószínűleg a legkevésbé fontos tényező. Végül is éveken át fogsz dolgozni ezzel a géppel.

Összefoglalás

A laptop kiválasztása soha nem volt egyszerű. Az ár, a minőség, az ár-érték arány olyan szempontok, amelyeket nem lehet szó nélkül hagyni. Ne feledd: a laptop vásárlás nem jár igazi kockázatokkal, ha megbízható helyről vásárolsz. Ne félj hát belevágni!