Ma már nem csupán az élsportolók, hanem az átlagsportolók is elismerik annak a fontosságát, hogy mennyire elengedhetetlen a sikerhez a megfelelő étrend. Igazán egészségesnek és fittnek lenni megfelelő táplálékok nélkül nem igazán lehet, de kiemelten igaz ez a sportolói életre, és az ott elért teljesítményekre. De mégis hol kaphatunk igazán jó minőségű étrendkiegészítőket?

Az étrendkiegészítő webshopok kifejezetten a sportolói étrend kialakítását szolgálják, de nem csupán sportolók vásárolhatnak innen: gyakorlatilag mindenki, aki szeretne igazán minőségi tápanyagokat a szervezetébe bejuttatni. Elképesztő mennyiségben kaphatunk különféle fehérjéket, vegán ételeket, vagy éppen sportitalokat, és a felsorolás még korántsem teljes.

Milyen típusú étrendkiegészítők vannak?

Nagyon nehéz lenne teljes listát írni, olyan nagy a választék, ezért csak röviden mutatjuk be a legelterjedtebb termékeket.

Sportitalok. A legtöbb webáruházban nem lehet konkrét italt vásárolni, hanem inkább porított szert, amiből a tasakon leírt utasításokat követve néhány perc alatt finom és értékes ital készíthető. Általában magas a szénhidráttartalmuk, ami növeli az állóképességet.

Kulacsok. Bárhonnan vásárolhatsz különféle palackokat, sok webáruház árul is, de a legjobb minőséget továbbra is a sporttáplálék-kiegészítő webáruházakban kaphatod meg, mind esztétikailag, mind megfizethetőségi szempontból.

Doppingmentes termékek. Sok sportoló szeretne eredményeket elérni a versenyen, de még mindig tart attól, hogy doppingolás miatt kizárják őket. Ezért nagyon fontos, hogy lehetőség szerint doppingmentes termékeket vásároljunk.

Kreatin és kollagén. A gyenge izomregeneráció minden sportoló számára rémálom. Mindenki szereti, ha rendszeres edzést végezhet anélkül, hogy később kimerültnek érezné magát, vagy fájdalmat érezne a végtagjaiban. Ebben segítenek az aminosavak vagy a kollagén.

Vegán termékek. Sokan azt gondolják, hogy egy vegán étrend, még a hagyományos étrendnél is jobb, ezt nehéz megállapítani, de jó eredményeket egyetlen vegán sportoló sem érhet el ezek nélkül a termékek nélkül! Ezek a kiegészítők 100%-ban vegánok.

Fehérje szeletek. Minden sportoló imádja a megfelelő proteinmennyiséget a szervezetébe egy finom desszert formájában bevinni, mely gyakorlatilag minden üzletben kapható. 

Regeneráló termékek. Sokszor úgy érzed, hogy egy edzés után kimerült vagy, és nem tudod, mit csinálj... Ez az az időszak, amikor szükséged lesz egy jó felépülésre. Általában gyorsan visszaállítják a vércukorszintet, és elősegítik a folyamatos szénhidrátellátást.

Hol vásárolhatsz étrend-kiegészítőt sportolóként?

Még mindig nagyon kevés helyen lehet kapni nagyon jó minőségű hasonló termékeket. A felszereltebb edzőtermekben kisebb választékra lehet számítani, de például kisboltokban, nagyvárosokban is lehet kapni fehérjeszeletet.

Hazánkban leginkább webáruházaktól éri meg rendelni, hiszen itt külföldi minőséget kaphatunk magyar kereskedőktől. Hatalmas kínálat és kiváló minőség, ráadásul kedvezményes árakon.

Milyen áron juthatunk hozzá ezekhez a termékekhez?

Természetesen az ár függ a márkától, minőségtől és mennyiségtől is. Egy olcsóbb sportital keverék már kapható 400 Ft-tól is, míg egy igazán jó minőségű, nagyobb kiszerelés kerülhet akár ennek százszorosába is. A proteinszeletek sem olcsók, darabáruk 500-800 Ft körül mozog.

Csak az élsportolóknak van erre pénze?

Alacsonyabb fizetési sáv mellett is bárki megengedheti magának, hogy hasonló étrend-kiegészítőket szedjen, mert azoknak sincs horribilis ára. Ha minden hónapban lemondunk egy éttermi estéről, gond nélkül megvásárolhatjuk ezeket a kiegészítőket.

Jobb megvenni őket, mint a hagyományos ételeket?

Nekünk az az egyértelmű meglátásunk, hogy mindenképp, hiszen ezek nem csupán reform élelmiszerek, hanem speciális minőségű, magas színvonalú gyártási technikákkal készített termékek. Ebből kifolyólag jobban megéri őket vásárolni.

Csak élsportolóknak érdemes extra étrendkiegészíőket venni?

Egyáltalán nem! Rengetegen vásárolnak ilyen webáruházakból és szaküzletekből, még annak ellenére is, hogy nem olcsó a legtöbb ilyen termék, általában drágább, mint a reform élelmiszerek. Ennek az az oka, hogy rendkívül egészségesek, és nagyon jó hatással vannak az anyagcserére, valamint a szervezetünkre.

Végszó

Átlagemberként ma is rendkívül fontos a sporthoz való helyes hozzáállás. Ne feltételezd, hogy a futás, az úszás vagy a kosárlabdázók valóban kivételes eredményeket érhetnek el ezek nélkül.