Sokan azt mondják, hogy a webdesigner szakma haldoklik, még ezt is gyakran hallhatják azok, akik valóban meg akarnak élni a webdesignból, vagy pénzt keresnek belőle. Igaz ez vagy sem? Miképp lehet kideríteni az igazságot a webdesign szakmáról? Mennnyire érdemes kipróbálni és mennyire nem? Nyereséges egyáltalán? Ha igen, tudunk-e ebből megélni?

Erre a kérdésre nem könnyű válaszolni. Sok szempont és megfontolás határozza meg a webdesigner fizetését, és mindegyikre választ kapni nem olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk. Ezért érdekes lehet, ha közelebbről szemügyre vesszük a témát különböző szögekből is.

Mit kell tennie egy web dizájnernek?

A szép, dizájnos és igényes felhasználói felületek tervezésén túl feladata egy web designernek az is, hogy olyan honlapokat építsen, melyek képesek eladni, és amelyek ténylegesen használhatók, és hasznosíthatók, ha eladni szeretnénk valamit. Tudnia kell WordPress honlapokat készíteni, és azokat megfelelően stilizálni. 

Egy web designer képes arra, hogy úgy hozza létre a felületeket, hogy azok ténylegesen átláthatók és ergonómikusak legyenek, és hogy megfelelően vezessék a felhasználókat. Ez a legjobb designerek egyik ismérve, melyet nem mindenki volt képes elsajátítani.

Mennyi idő alatt válik valaki szakmabelivé?

A webdesigner szakma eleve összetett és változatos. Nem fogsz azonnal eredményt elérni, sok tanulás, kitartás és elhatározás kell ahhoz, hogy a későbbiekben valóban sikeres lehess a szakmádban. A legtöbb embernek 7–13 hónapos tanulásra van szüksége ahhoz, hogy munkát találjon és sikeres legyen a piacon.

Mik az igazi előnyei a web designer szakmának?

Íme néhány fontos érv a webdesigner szakma előnyeiről és hátrányairól.

Otthonról dolgozhatsz. Mindenki szeret otthonról dolgozni, mert így teljesen megoldhatod a rugalmas időbeosztást, és nem is veszítesz el sok felesleges időt útközben.

Jó fizetés. Vállalkozóként szinte mindenki jól keres, és ez alól nincs igazán kivétel. Még egy középszerű vállalkozó is több pénzt tehet zsebre, mint egy alkalmazott, egy igazán jó pedig akár milliókat kereshet.

Nincs fizetett szabadság. Ha nem dolgozol, akkor nem lesz miből lakást és lakbért, rezsit fizetni, vagy miből élelmiszert venni. Ügyeljünk hát arra, hogy mindig tervezzünk előre a szabadidőnkkel.

Alacsony nyugdíjjárulék. Ha egész életünkben web designer munkákból akarunk megélni, akkor számolhatunk azzal, hogy alacsonyabb lesz a nyugdíj, mert vállalkozók vagyunk.

Mennyire változatos ez a szakma?

A webdesigner szakma sokszínű, talán az egyik legváltozatosabb mind közül. A legtöbb szakma ehhez képest sötét és érdektelen, ezért fontos, hogy a lehető legboldogabban dolgozzunk, mert csak rosszabbul járhatunk.

Szükséged van magas szintű grafikai készségekre is?

Ehhez a munkához kell valamilyen szintű grafikai tudás, nem árt, ha tisztában vagyunk például a Photoshop alapjaival. Azonban ne gondoljuk azt, hogy magasszintű grafikai munkára is szükség lesz majd, hiszen a grafikus szakma mást takar igazából.

Érdemes megtanulni alapszinten kezelni a Photoshopot, és az Illustratort, de ennél többre igazán nem lesz szükségünk ahhoz, hogy sikeresek lehessünk a munkánkban, legalábbis a legtöbb esetben.

Szükséges-e magas szintű programozói tudás?

Nem szükséges, hogy magas szintű programozói tudást szedj magadra, hiszen elsősorban nem programkódokkal fogsz dolgozni. Alap szinten érdemes lehet megtanulni a PHP, vagy a JavaScript nyelveket is, hogy legalább megértsd a lényegét ezeknek. 

Miképp néz ki a tanfolyam?

A webdesign tanfolyamok között szerepelnek azok is, amelyeket "élő" osztályteremben tanítanak, de ez kevésbé gyakori. A legtöbb esetben a képzés online is elvégezhető, közel 100%-ban, mivel ez sokkal hatékonyabb és gyorsabb is. Ezért zajlik ma a képzés nagy része, hogy mindenki a saját tempójában fejlődhessen, okulhasson és tanulhasson, amit nem szabad megvetni.

Mennyit lehet web designerként keresni?

Minden attól függ, hogy az ember, milyen szinten áll, és hogy miképpen tudja eladni magát, és a tudását az ügyfelei felé. Vannak emberek, akik sokkal jobban keresnek, mint mások, hiszen jobb érzékük van a munkához, és tehetségesebbek, de vannak olyanok is, akik nagyjából átlag keresetet tudhatnak a magukénak.

Mindenki vállalkozó ebben a szakmában?

Sok ember megkérdezi magától, hogy vajon neki is vállalkozóként kell-e majd dolgoznia, ha web designerként szeretne munkát vállalni. Ez egyáltalán nem vehető biztosra, hiszen nagyobb cégek akár teljes állású designereket is keresnek.

De a legtöbb ember egyébként is vállalkozói státuszban dolgozik, és ez a magas adózási lehetőség miatt van.

Miképp találhatunk munkát magunknak?

Munkát találni web designerként sokféleképp lehet. Az egyik célszerű lehetőség erre, hogy marketing ügynökségekhez próbáljunk meg pályázni, és próbáljunk meg alvállalkozóként munkát találni magunknak. Egy másik lehetséges módszer, hogy próbálunk meg hirdetéseket feladni a Google AdWords rendszerében, vagy akár a Facebookon.

Milyen idősen kezdhetjük el a tanulást?

Hány évesen lehet elkezdeni a webdesigner szakmát? Sokan azt hiszik, hogy ez csak a fiatalok szakmája, de ez hatalmas tévedés, hiszen bárki elkezdheti, akár még 50 évesen is, és csinálhat ebből pénzt, ha szeretne. Nincsenek korlátok, az egyetlen dolog, ami fontos, az elhivatottság és önálló tanulási képesség.

Mi a jobb? A külföldi, vagy a hazai tanfolyamok?

A külföldi tanfolyamok nagyon jó minőségűek, és talán senki sem próbált erről beszélni. Ilyenek a nemzeti tanfolyamok, melyek azonos minőséget kínálnak? Jó kérdés. A magyar programok a legtöbb szakértő szerint ugyanolyan jó minőségűek, és ez nem hibás elgondolás, hiszen mindegyikük kiválóra tervezte programjait. A hazaiak közül a www.modernwebdesigntanfolyam.hu-t tudnánk kiemelni.